Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul ”Un an fără IVAN”.
Reconstituirea vizuală a fabuloasei personalități internaționale, prin expoziția de imagini, medalii olimpice, colane și distincții primite de-a lungul carierei sale, precum și legendara pagaie ruptă de la Jocurile Olimpice de la München din 1972, a fost însoțită și de lansarea albumului cu valoare documentară, intitulat ”Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul”, scris de Anca Libidov și tehnoredactat de Leonard Lunguleac. În cadrul evenimentului a fost prezentată și macheta ansamblului memorial ce va fi construit la Tulcea de cinci cunoscuți artiști: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah.
La invitația Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale din cadrul Camerei Deputaților din Parlamentul României, Casa Corpului Didactic Tulcea a fost reprezentată la eveniment de către directorul instituției, Gabriela Nichifor și profesor metodist Ileana Gălățescu.