Casa Corpului Didactic Tulcea a găzduit vineri, 29 martie 2024, al treilea atelier de dezvoltare profesională dedicat bibliotecarilor școlari și responsabililor CDI din județul Tulcea din acest an școlar. Tema abordată, „Utilizarea sigură și responsabilă a internetului”, a oferit participanților oportunitatea de a se familiariza cu bune practici în gestionarea resurselor online, evidențiind totodată importanța și necesitatea utilizării responsabile a internetului în mediul educațional.
Atelierul s-a desfășurat în format hibrid, combinând prezența fizică la sediul Casei Corpului Didactic Tulcea cu participarea online prin intermediul platformei ccdtulcea.ro. Această modalitate de organizare a permis accesul la informații și resurse educaționale pentru participanții din 41 de unități de învățământ din întreg județul.
Activitatea a reprezentat un valoros de schimb de informații și experiențe între participanți. Prezentări detaliate ale activităților desfășurate în această lună, în tematica atelierului, au fost prezentate de către bibliotecarii Lucica Iliescu de la Colegiul Național „Spiru Haret” Tulcea și Steluța Munteanu de la Liceul Tehnologic „Brad Segal” Tulcea, oferind astfel o perspectivă asupra diversității și creativității acțiunilor desfășurate în cadrul bibliotecilor școlare. Împreună cu eleva Anton Monica-Elena din clasa a XII-a, bibliotecarul Gabriela Mircioagă de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Tulcea a prezentat materiale realizate de echipe de elevi, care au fost premiate în cadrul unor concursuri județene și naționale, având ca tematică utilizarea sigură și responsabilă a internetului. Bibliotecarul Violeta Puflea de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea a prezentat un model de abordare a tematicii cu elevii, punând accentul pe promovarea lecturii și a utilizării internetului în procesul educațional. Prin intermediul acestor prezentări și a discuțiilor care au urmat, participanții au avut oportunitatea de a împărtăși cunoștințe, idei și bune practici, consolidând astfel colaborarea între bibliotecarii școlari și contribuind la dezvoltarea profesională a acestora.
În cadrul activității, au fost prezentate și detalii legate de programul de formare avizat de Ministerul Educației, ”Animația și medierea culturală în biblioteca școlară”, un curs care va fi furnizat de Casa Corpului Didactic Tulcea în anul școlar 2023–2024, sub coordonarea formatorului Veronica Gabriela Geambașu, profesor documentarist la Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Tulcea.
Atelierul a fost coordonat de către profesorul metodist, cu atribuții delegate de bibliotecar, Cristina-Sinduța Cherciu.