Simpozion „Istorie și cultură tulceană. Banditul Licinski – începutul reformei polițienești”

În cadrul evenimentului național ”Noaptea Muzeelor” 2019, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea și Casa Corpului Didactic Tulcea au organizat simpozionul ”Istorie și cultură tulceană. Banditul Licinski – începutul reformei polițienești”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și Liceul de Arte „George Georgescu” Tulcea. Au participat peste o sută de invitați: polițiști, cadre didactice, elevi și pasionați de istoria locală.
Tema simpozionului a fost „cazul” răufăcătorului tulcean Simion Licinski, care în perioada 1887-1891 a devenit unul național, evenimentele legate de activitatea infracțională fiind atât de mediatizate în presa timpului, încât în Parlamentul României au avut loc interpelări cu acest subiect și au fost propuse mai multe modificări ale legilor polițienești, inclusiv o reformă. În contextul manifestării, coordonate de comisarul șef de poliție Lucian Țugui, s-a desfășurat prezentarea volumului „Tulcea sub banditul Licinski (1887-1891)”, autor prof. Nicolae Ariton și concursul intitulat Poliția „privitoare asupra liniștii și păzirea bunei rânduieli”, care a constat în expunerea a 47 de lucrări grafice realizate de elevii Liceului de Arte ”George Georgescu” Tulcea și care au surprins activitatea poliției tulcene la sfârșitul secolului al XIX-lea și atmosfera orașului Tulcea din această perioadă. Desemnarea celor mai expresive lucrări a fost realizată de către un juriu format din elevi din cadrul aceleași unități de învățământ, acestea fiind premiate de către I.P.J. Tulcea. Cadrele didactice participante la eveniment au primit diplome și plachete.
Activitatea a avut drept scop promovarea valorilor tulcene, dar și informarea cetățenilor municipiului Tulcea privind unele norme de prevenire antiinfracțională și antivictimală văzute prin prisma timpurilor de altădată și readucerea în actualitate a unui personaj tulcean.
Casa Corpului Didactic Tulcea a fost reprezentată la eveniment de doamna directoare Gabriela Nichifor, alături de echipa instituției.